Bröllopsfotograf Skåne, Wedding photographer Sweden » I love storytelling, details, creativity and the Golden hour

Efterbehandling och redigering av bilder

Jag levererar alltid era bröllopsbilder med en klassisk bearbetning eftersom modet och smaken skiftar även inom efterbehandlingen. För några år sedan skulle alla bröllopsbilder vara softade och ljusa, förra året var det modernt med matta och nedtonade färger. Hur blir det i år?

Det jag försöker göra är att bevara min stil. Varma färger, mjuka kontraster (utan att mista skärpan) och fina naturliga toner. Klassiska bilder som ni kommer älska lika mycket i framtiden som idag! Här nedan kan ni se en bild hur den ser ut före och efter redigering i Lightroom och Photoshop – och till slut även retuscherad.

Den första bilden till vänster, är hur den ser ut i kameran. Den är helt obearbetad och endast öppnad i Lightroom. Bild nummer två visar hur den ser ut efter att jag redigerat den i Photoshop. Den var lite för mörk så den ljusares upp. Jag har skärpt ögonen lite, gjort dem ljusare och även ljusat upp lite under näsan. Jag ökat kontrasten lite för att “poppa till” bilden och så har jag lagt en lite mörkare kant (vignette) för att “rama in”motivet i bilden. Slutligen har jag dragit ner lite på det gula i bilden för att få en korrekt färgton i håret. Det är ungefär så här jag gör med ALLA era bilder som jag levererar från bröllopet. Går igenom dem, en efter en.

Den tredje bilden visar hur det ser ut efter att jag gjort retuschering i Photoshop & Portraiture. Det gör jag oftast med närbilder, alla bilder som ska förstoras till väggen och om det är andra bilder som ni vill ha lite finare. Jag har tagit bort hårslingan som störde till vänster, ljusat upp under ögonen och jämnat ut huden i ansiktet och på halsen, tagit bort den röda tonen på örat. Slutligen har jag dragit upp det vita i bilden ytterligare. Nu behöver ju inte denna vackra kvinnan någon retusch över huvud taget men det är så kan ni se skillnaden. Det är ju toppen om man även vill ta bort föremål som inte hör hemma i en bröllopsbild t ex. en fläck på klänningen eller en finne på hakan.

Bildbehandling Lightroom Photoshop

Efter att alla färgbilder är klara så gör jag alla era bilder i svartvitt. Jag går igenom dem på samma vis här, en efter en så att de alla får en enhetlig ton. Precis som med färg, går det mode i det svartvita. Här kan ni se tre olika varianter! Den första har en lite mera “fashion” toning, den i mitten är den som jag oftast använder till bröllopsbilder eftersom det är en svartvitt toning som passar till de flesta bilder, den sista har mer vintagekänsla och den gillar jag mycket på t ex. landskapsporträtt (ni vet när brudparet är en liten del av ett landskap).

Bildbehandling Lightroom Photoshop Svartvit konvertering

Och naturligtvis kan jag om ni önskar även ge alla era bilder en vacker look med hjälp av diverse presets och filter i Lightroom och Photoshop CC. Här är 6 exempel av de otaliga presets som jag använder. Mina favoriter kommer från Mastin Labs och BP4U. Jag använder även diverse plugins från Topaz labs

Vintage look Bildbehandling Lightroom Photoshop Vintage look Bildbehandling Lightroom Photoshop

Your email is never published or shared. Required fields are marked *

*

*