Bröllopsfotograf Skåne, Wedding photographer Sweden » I love storytelling, details, creativity and the Golden hour

Efterbehandling och redigering av bilder

Jag levererar alltid era bröllopsbilder med en klassisk bearbetning eftersom modet och smaken skiftar även inom efterbehandlingen. För några år sedan skulle alla bröllopsbilder vara softade och ljusa, för några år sedan var det modernt med matta och nedtonade färger, förra året var grön natur fult och orange hud poppis. Hur blir det i år?

Det jag försöker göra är att bevara min stil. Varma färger, mjuka kontraster (utan att mista skärpan) och fina naturliga toner. Klassiska bilder som ni kommer älska lika mycket i framtiden som idag! Här nedan kan ni se en bild hur den ser ut före och efter redigering* och retuschering*.

Den första bilden till vänster, är original och hur den ser ut när den kommer direkt från kameran. Den är helt obearbetad och endast öppnad i Lightroom.

Bild nummer två visar hur den ser ut efter att jag redigerat den i Lightroom. Jag ökade exponeringen eftersom den var lite för mörk och även kontrasten, för att “poppa till” bilden lite mer. Sen har jag lagt en lite mörkare kant (vignette) för att “rama in”motivet i bilden. Slutligen har jag ändrat färgtonen genom att minska lite på det röda och det gula i bilden. Denna enklare redigering gör jag med ALLA era bilder som jag levererar, dvs. jag går igenom dem, en efter en.

Den tredje bilden visar hur det ser ut efter att jag även gjort retuschering på den i Photoshop. Det gör jag oftast med alla bilder som ska förstoras till väggen och om det är andra bilder som ni vill ha lite finare. Jag har tagit bort hårslingan som störde till vänster, ljusnat upp under ögonen och jämnat ut huden i ansiktet och halsen samt tagit bort den röda tonen på örat. Slutligen har jag gjort klänningen lite mer crèmevit. Nu behöver ju inte denna vackra kvinnan någon retusch över huvud taget men det är så kan ni se skillnaden. Det är ju toppen om man även vill ta bort föremål som inte hör hemma i en bröllopsbild t ex. en fläck på klänningen eller en finne på hakan.

*Redigering: Alla bilder som ni får blir redigerade innan leverans och det ingår alltid. Bilderna tas alltid i s.k. Raw format , som kallas även för Digital negativ. Original bilderna kräver efterbehandling för att komma till liv, då de ser rätt tråkiga ut direkt ur kameran. Man kan jämföra med att analoga negativ behöver framkallas. Redigering är bearbetningen/framkallningen av dessa digitala negativ bilder (raw bilder) i ett s.k digital mörkrum tex. Lightroom. Detta innebär justering av ljus/mörker, kontrast, färgmättnad och färgtemperatur/vitbalans, beskärning, rotering, perspektiv-justering, brusreducering, skärpa, användning av korn (grain) samt mindre städning såsom att ta bort sensordamm och kromatisk aberration. Redigering innebär allmänna justeringar över hela bilden och inga pixlar ändras eller tas bort.

*Retuschering:Ni kan alltid beställa retusch i efterhand om ni önskar det på vissa bilder. Det ingår inte i paketpriset. Med retusch menas att man går in i bilden och ändrar pixlarna. Tex. kombinera flera bilder till en (panorama, multiexponering eller liknande), lägga till, ta bort eller flytta bildelement genom exempelvis kloning, lagning (Patch tool), lagningspenslar (Healing brush tools), motivanpassad ifyllning (Content aware), göra flytande (Liquify) eller liknande. Alltså kortfattat, ta bort föremål/element i bilden som stör, göra montage (tex. byter ögon i en gruppbild) samt skönhetsretusch som tex. rynkor, valkar, leverfläckar etc.

Bildbehandling Lightroom Photoshop

Efter att alla färgbilder är klara så gör jag alla era bilder i svartvitt. Jag går igenom dem på samma vis här, en efter en så att de alla får en enhetlig ton. Precis som med färg, går det mode i det svartvita. Här kan ni se tre olika varianter! Den första har en lite mera “fashion” toning, den i mitten är den som jag oftast använder till bröllopsbilder eftersom det är en svartvitt toning som passar till de flesta bilder, den sista har mer vintagekänsla och den gillar jag mycket på t ex. landskapsporträtt (ni vet när brudparet är en liten del av ett landskap).

Bildbehandling Lightroom Photoshop Svartvit konvertering

Och naturligtvis kan jag om ni önskar även ge alla era bilder en vacker look med hjälp av diverse presets och filter i Lightroom och Photoshop. Här är 6 exempel av de otaliga presets som jag använder. Mina favoriter kommer bl.a från Mastin Labs och BP4U. Jag använder även diverse plugins från Topaz labs

Vintage look Bildbehandling Lightroom Photoshop

Your email is never published or shared. Required fields are marked *

*

*