Bröllopsfotograf Skåne, Wedding photographer Sweden » I love storytelling, details, creativity and the Golden hour

Bröllop i Skåne & Kullabygden – Här kommer lite tips!

Jag fick en förfrågan av ett brudpar i Stockholm som tyckte det var svårt att arrangera bröllop i Skåne på distans. De bad mig att göra en sammanfattning. Här är mitt försök! Hoppas det kan vara till er hjälp ♡

KULLABYGDEN & BJÄREHALVÖN

Skåne är ett fantastiskt landskap att gifta sig i! Men i ett speciellt hörn av nordvästra Skåne, är det extra fantastiskt, nämligen där jag bor: Kullabygden och Bjärehalvön  vårt egna Medelhavsområde i Norden! Här är det hög frekvens på bröllop och människor kommer hit för att gifta sig i t.ex Båstad och Mölle. Vi kan ta bilderna vid Nimis (kanske dagen innan bröllopet eftersom det är en jobbig terräng att ta sig till och från denna magiska plats) eller bland sandklitterna på stranden i Viken, Ransviks steniga strand, bokskogen inne i naturreservatet, hagarna uppe på Snogalien eller ute på de branta klipporna på Kullaberg. Eller varför inte i vårt eget Cote D’Azur: hamnen i Mölle, där de vita husen klättrar på Kullens mörkgröna vägg. Variationen i landskapet är oändligt och det är inte långt mellan platserna. Här finns MASSOR av fina ställen att både gifta sig och plåta bröllopsbilder på. Vi har långa sandstränder och branta klippor, låååånga och korta bryggor, höga häftiga klippbranter och berg, åkermarker, får- och hästhagar, vackra tall- , bok- eller björkskogar, fina hamnar och vikar, åar, väderkvarnar, vingårdar, fantastiska hotell, gästgivaregårdar, vackra små byar med korsvirkeshus eller storstad, fabriksmiljö och lantbruk.. Ja man kan nog hitta allt här! 

Det första ni måste göra är att sätta datum för ert bröllop, därefter boka er fotograf, sedan är det dags att börja se sig om efter en lämplig lokal. Här i Kullabygden kryllar det av romantiska miljöer där man kan hålla sin bröllopsfest. Men kom ihåg att vara ute i god tid. Detta i synnerhet om ni tänkt säga “ja” under högsäsong.

VIGSELN

Om ni vill gifta er på en lördag under högsäsong i Brunnby kyrka eller några av de andra vackra och populära kyrkorna, gäller det också att vara ute i god tid. Vart ni vill gifta er? I Kullabygden finns det många vackra kyrkor och kapell. En mycket populär kyrka är Brunnby Kyrka som är känd för sina vackra och väl bevarade medeltidsmålningar. Här gäller det att boka sin bröllopsdag flera år i förväg! Andra populära vigselplatser är Vikens kyrka och Mölle kapell. 

I Arild ligger Arilds kapell inbäddat på sluttningen ner mot havet. Det är en eftertraktad vigselplats och ett jättegulligt litet kapell. Längst bort i Arild finns även ett Katolskt kapell. Det är ännu mindre men lika rikt utsmyckat. Kapellet ligger inbäddat i naturen, högt uppe på en kulle med milsvid utsikt över Skälderviken med en omgivning som är en av Kullahalvöns vackraste platser. Området kallas Snogalien (heter egentligen Snoga-lien (uttalas på skånska liksom i två ord och betoning på o:et och i:et). Om ni vill ha en borglig vigsel i Kullabygden finns det runt om i landskapet många vackra platser med möjlighet för att gifta sig både inomhus och utomhus. Några omtyckta platser är klipporna i Arild, Grand Hôtels Pavilion och Kullens Fyr i Mölle. Fyren ligger högst upp på Kullaberg, mitt i naturreservatet. Bredvid ligger Falknästet som ni kan hyra för övernattning. Här är det fantastisk utsikt och inget för den som lider av höjdskräck! Ni kanske vill ha en udda vigsel? Vad sägs om en ceremoni i undervattensläge utanför Kullen? Eller varför inte ett bröllop för klättrare vid Kullaberg. Bara fantasin sätter gränser! För bokning av datum och vigselförrättare kan ni kontakta Svenska kyrkan Kullabygden.

Sätt upp en budget för bröllopet och fundera på hur många gäster som ska bjudas. Om ni tänkt bjuda in gäster till bröllopet som inte kommer från Skåne så bör ni också fundera vilka alternativ som finns beträffande övernattning. Har ni tänkt hålla vigsel och bröllopsfesten ute i det skånska landskapet så ska ni också tänka över vilka transportmöjligheter som finns. Ett roligt alternativ är den engelska dubbeldäckaren.

BLOMSTERARRANGEMANG & BRUDBUKETTER

I samband med att ni planerar ett bröllop i Kullabygden eller på Bjärehalvön, är det också hög tid att se sig om efter florister som kan göra fina blomsteruppsättningar. Inne Jonstorp finns Vackra Blommor som drivs av Izabella Gerlee. Hon har även en butik inne i Helsingborg på Drottninggatan 29. I Höganäs finns det flera blomsterbutiker liksom i Viken. Flower House Båstad gör också otroligt vackra blomsterdekorationer till bla Norrvikens trädgårdar http://www.flowerhousebastad.se

På senare år har det blivit allt vanligare att man istället för en traditionell brudbukett väljer en bukett gjord av papper, tyg eller t.o.m. smycken. Det fina med dessa buketter är, förutom att de inte vissnar och utlöser allergiska reaktioner, inte tär lika mycket på miljön om de är gjorda i återvunna material. Dessutom kan de vara hur personliga som helst och går att variera i all oändlighet.
En person som har specialiserat sig på just återvunna brudbuketter är Ina Nordberg som driver Deformed By Ina. Hon gör helt fantastiska buketter av restpapper från mönsterutskrifter, gamla knappar, ordböcker, spets och återanvända tyger från satinband och t-shirts.

HÅR & MAKEUP

Madeleine/ Nidenom    Hair: Carolina Andersson/Nidenom http://www.nidenom.se

Fricks Salong i Båstad: Maria Zi Andersson Hår & make-up
Linda Jönsson är också duktig – har dock ingen aning om vad hon kostar http://www.facebylinda.se/
Jag har en  kollega som varmt rekommenderar Rossi Nilblom i Ängelholm, 073-529 55 58 http://makeupartistrossi.blogspot.se

FESTLOKALER

En viktig del av bröllopsfesten är naturligtvis maten. Väljer ni att bjuda era gäster på fin restaurang finns det många att välja mellan här i Kullabygden. I min lilla by, Jonstorp, ligger underbara Tunneberga Gästgifveri med genuin 1700-talsmiljö. Tunneberga äger även bygdegården Tomtelund som är en festlokal man kan hyra om man vill ha en egen lokal. Lite utanför Jonstorp finns STF Vandrarhem Jonstorp. Hemgården i Viken är ett annat, enklare alternativ.

Grand Hotel i Mölle är nyligen rankad som en av Sveriges bästa fiskrestauranger och jag lovar att de har fantastisk mat. Utsikten, atmosfären och deras proffsighet får vi heller inte glömma! Ett annat bra ställe i Mölle är Hotel Kullaberg som också kan erbjuda fantastisk miljö, förstklassig mat och boende. Härifrån går ingen missnöjd!

Mellan Arild och Mölle ligger Brunnby Gård med mysiga Balders loge som har en varm och charmigt lantlig atmosfär. Rut på Skäret får vi heller inte glömma bort. Denna anrika lilla pärla av restaurang, som ligger mellan Jonstorp och Arild, drivs av Otto Ramsay och Anna Andersson som även har Kullalamm och de kommer säkert att föra traditionen vidare på ett suveränt sätt med sina underbart goda lammrätter på menyn. Ett annat mysigt och rustikt ställe som jag hittade förra hösten, när de hade skördefest, är Arilds Vingård. Här kan man hålla en romantisk bröllopsfest med utsikt över vinrankorna som slingrar sig i rader med Kullaberg i bakgrunden och dricka deras egna vin.

Vid foten av Kullabergs naturreservat i Arild, ligger genuina Rusthållargården med anor från 1675 och vackra, romantiska Strand Hotell.

SOLISTER

Annie Fredriksson, fantastisk solist! 070-539 2310 +44 7598 481234
 

Rebecka Andom, rebeckaandom@gmail.com

Jenny och/eller Emma Freij
 
 

LIVEBAND

Cirkus Markus. “Kanon bra och superbreda!!” enligt Ulrica som har Norrviken…http://www.cirkusmarkus.com/index.htmlGalejorkestern, Göteborg Bra både i kyrka & fest!

 
Mr Cover. Bra drag och sköna killar. Jag känner sångaren Jocke lite sen förr och har sett dem spela flera gånger.
 
Klemens. Helt galna, roliga och underhållande(tvättbräda och annat kul de spelar på) 0708- 578478, mail: info@klemus.se, hemsida: www.klemus.se
 
2 Of A Kind. Tips från en annan bröllopsfotograf.

http://www.2ofakind.nuUnderbara Malena Ardevall m band! https://www.facebook.com/salabimmusic

DJ, LJUS & LJUD

Behov för många sovplatser till alla era gäster? I Kullabygden finns det många Bed & Breakfast. Till exempel Möllehässle Bed & breakfast & Strandgården Bed & Breakfast i Mölle, Parkvillan i Arild, Albertsgården i Norra Häljaröd. Fler kan du hitta här.

Om du vill skicka ut extra fina inbjudningskort till ditt bröllop så kan du med fördel anlita Calligraphen. Företaget har funnits i branschen sedan 1989. En annan duktig leverantör är Spira kortdesign.

Sen hoppas jag ju på att det blir jag som får äran att vara er bröllopsfotograf i Skåne! Det gäller ju att dokumentera allt som sker på er kanske viktigaste dag i livet och fånga era och er familj och vänners känslor på ett sätt som får er att le många år framöver. Jag vill att ni ska få er berättelse fångad på bild, som en historia.

Efter många år som bröllopsfotograf i Kullabygden och Skåne har jag en mycket bra kännedom om omgivningarna och vilka platser som kan passa till porträttfotografering. Jag har även varit i alla kyrkor och kapell i området och vet hur ljuset fungerar i dem och vart jag skall stå för att kunna ta de bästa bilderna. Mitt mål är att ta naturliga foton där kärleken är i fokus och att bilderna visar er personlighet. Jag är även väldigt mån om att få med omgivningen, den fantastiska naturen som vi har i nordvästra Skåne. Här kan jag min geografi och kan hjälpa er att hitta fantastiska fotoställen för era porträtt.

bröllopsfotograf skåne


Your email is never published or shared. Required fields are marked *

*

*